Skapa din sajt för Google och människor kommer gilla den

Fokusera mindre på sökmotoroptimering och mer på att skapa en sajt som du tror människor kommer gilla.

Det är budskapet Googles representanter tar alla tillfällen i akt att hamra in.

Och det låter ju ganska rimligt. Det är ju människor som ska använda sajten.

Men det låter också svårt. Hur vet man vad människor gillar?

Svaret är inte särskilt komplicerat.

Googles algoritmer och hur de viktar rankingfaktorer är inte tagna ur luften. Deras beslut är baserade på data från en av världens största databaser över användarbeteenden.

När Google säger åt oss att mobilanpassa våra sajter för att ranka bättre är det inte för att de tycker att responsiv design är snygg. De gör det för att de vet att vi människor surfar allt mer på mobilen och att vi på små skärmar inte nöjer oss med en desktopvariant.

När Google säger åt oss att kryptera våra sajter för att ranka bättre är det inte för att de tycker kryptering är spännande. De gör det för att de vet att i takt med att vi människor blir mer benägna att blotta personlig data på webben också blir sårbara för bedrägeri.

När Google säger åt oss att förbättra hastigheten på våra sajter för att ranka bättre är det inte för att de tycker att snabba sajter är schyssta. De gör det för att de vet att vi människor blir allt mindre villiga att vänta på att innehåll ska laddas.

Google tjänar sina pengar på att ha världens bästa sökresultat. Den dagen deras sökresultat slutar lista sajter som är optimerade, säkra och snabbladdade kommer vi sluta använda Google och då är deras business över. Därför arbetar de kontinuerligt för att säkerställa att sajterna som presenteras uppfyller de hårda krav vi som besökare ställer.

Med andra ord: Google vet vad människor gillar. Så svaret på frågan hur man bygger en sajt som gillas av besökarna är ganska enkelt.

Fokusera MER på sökmotoroptimering och MINDRE på att skapa sajter du tror människor kommer gilla. 

Då kommer du per automatik skapa den sajt dina användare vill ha.

2 svar på ”Skapa din sajt för Google och människor kommer gilla den”

  1. Skönt resonerat Lucas, men Google är inte G-d och det är inte så sällan som man surfar in på ett av deras första alternativ för att undra precis hur de hade tänkt där. Dessutom så kan det vara så att man får förslag som förvisso är korrekta men som leder till sidor som är så trista att det inte går att stanna mer än en sekund. Jag skulle säga att det är smart att fokusera på sökoptimering men att innehållet som besökarna möter också måste tala till dem. Där är du själv bäst att döma. I varje fall då din sajt handlar om något som du brinner för.

    Svara

Lämna en kommentar